Ekitap Kaynakları

Ekitap okumaya başladınız ancak aradığınız kitabı bulmak konusunda sıkıntı mı yaşıyorsunuz? O zaman doğru yerdesiniz. Rehberimizin bu son bölümünde, internette kitap aramanın püf noktalarından bahsedeceğiz.

Ücretli EKitap Kaynakları Seçimi

Ücretli ekitap kaynakları seçerken, ilk olarak satın alma yapacağınız sitenin güvenilir olduğundan emin olun. Bunun ardından dikkat etmeniz gereken özel noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Satın alma yapacağınız siteden, satın aldığınız ekitap içeriğini istediğiniz zaman indirebileceğinizden emin olun. Bazı kitap siteleri ekitabı mail olarak gönderirken, bazıları sizlere istediğiniz zaman indirebileceğiniz bir panel sunuyor ki, aslında hepsinde olması gereken budur.
  • Satın alma yapacağınız siteden indireceğiniz ekitap formatının, her platformda kolayca açabileceğiniz bir dosya formatı olduğundan emin olun. Bazı siteler kullanıcılara sundukları ekitapları lisanslamak adına çeşitli formatlara sokuyor ve okuyucu bu formatlarda kitap okuyabilmek için ayrıca uygulama edinmek durumunda kalabiliyor.
  • Farklı kaynaklarda tarama yaparak en uygun fiyatı seçmeye özen göstermenizi tavsiye ederiz.

Ücretsiz Ekitap Kaynakları Seçimi

Ücretsiz ekitap kaynakları söz konusu olduğunda, sitemiz de başta olmak üzere internette sayısız platform bulunuyor. Bu platformlardan dosya indirirken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, elbette ki güvenlik. Öncelikle bilmediğiniz dosya paylaşım sitelerine yönlendiren, dosyalar ile beraber sizleri başka indirmelere zorlayan sitelerden uzak durmalısınız. Bunun ardından seçimlerinizde şunları da göz önünde bulundurabilirsiniz:

  • İndireceğiniz ekitaplar, rehberimizin ekitap formatları bölümünde bahsettiğimiz ekitap kalitesine uygun olsun. Cep telefonuyla resmi çekilmiş içerikleri ekitap olarak indirmekten kaçının.
  • İndirme yapacağınız siteler, çeşitli reklamlar barındırıyor olabilirler, bu internet dünyasında elbette ki normaldir. Dikkat etmeniz gereken şey, indireceğiniz içerik ile reklam içeriğini ayırmaktır. Birçok reklam dolu sitede buna dikkat ederek kolayca içeriğe ulaşabilir ve kitap indirebilirsiniz.

İnternette Ekitap Ararken İşinize Yarayacak İpuçları

Google’da arama yaparken, bazı özel parametreler kullanmak aradığınız içeriğe çok daha hızlı ulaşmanızı sağlayabilir. Ekitap araması yaparken de aşağıdaki örnek parametreleri kullanarak arama yapabilirsiniz.

Kesin Sözcüklerle Arama Yapmak

Google’da bir arama yaparken, aranacak öbeği tırnak içerisinde yazmak, bana kesinlikle bu öbeği içeren içerikleri göster anlamına geliyor. Örnek vermek gerekirse; küçük prens şeklinde yapılan bir aramanın sonucunda alakalı içerikleri de görürsünüz, ancak “küçük prens” şeklinde bir arama yaptığınızda yalnızca bu kelimelerin geçtiği sonuçları görürsünüz.

Bununla beraber olarak kullanabileceğiniz bir diğer parametre de + ve işaretleridir. Artı işareti iki farklı kelimeyi ya da öbeği toplamak için, eksi işareti ise çıkarmak için kullanılır. Bunu da bir örnekle açıklamak gerekirse; “küçük prens” + “pdf indir” şeklinde yaptığınız bir aramada yalnızca bu kesin öbeklerin yer aldığı sayfaları görürsünüz. Normal kitap satan siteler bu kelimeleri içermedikleri için arama sonuçlarında çıkmazlar, siz de aradığınıza daha çabuk ulaşmış olursunuz.

İstenilen Dosya Uzantısında Arama Yapmak

Google’ın kitap ararken işinize yarayacak bir diğer arama özelliği de filetype parametresidir. Google’da “küçük prens” filetype:pdf şeklinde bir arama yaptığınızda, arama sonuçlarında yalnızca pdf dosyalar çıkar ki, büyük ihtimalle içlerinden birisi aradığınız kitaptır.

Yorum yapın