Hüseyin Namık Orkun – Türk Sözünün Aslı

Kitap Adı: Türk Sözünün Aslı Yazar: Hüseyin Namık Orkun Yayıncı: Türk Dil Kurumu Yayınları Sayfa Sayısı: 36 Türk adı ilk kez, 8. Yüzyıl Çin kaynakları ile Uygur metinlerindegeçmektedir. Bu kaynakların ve araştırmaların bazılarında belirtildiği gibi Türk adı Çin kaynaklarında telâffuz edildiği şekilde, miğfer anlamına gelen Tu-kiüe kelimesinden mi veya Hun/Kun kelimesinden mi yoksa türü-/ türe- … Devamını oku…

Sevan Nişanyan – Elifin Öküzü ya da Sürprizler Kitabı

Kitap Adı: Elifin Öküzü ya da Sürprizler Kitabı Yazar: Sevan Nişanyan Yayıncı: Everest Yayınları Sayfa Sayısı: 248 “Sevan Nişanyan tarihi” için bir ilk metin, erken kaynak. 1000’i aşkın sözcüğün birbiriyle olan ilişkisini çok akıcı bir dille anlatıyor Nişanyan. Adı üstüne, bir sürprizler kitabı bu. Sürpriz içinde sürprizler üstelik. Kullandığımız sözcüklerin inanılmaz bir tarihi var. Türk … Devamını oku…

Derek Bickerton – Adem’in Dili

Kitap Adı: Adem'in Dili: İnsan Lisanı Nasıl Yarattı – Lisan İnsanı Nasıl Yarattı Yazar: Derek Bickerton Yayıncı: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi Sayfa Sayısı: 288 Derek Bickerton, bugün sahip olduğumuz haliyle bir lisan yaratmak için biyolojinin ve kültürün nasıl bir etkileşim içine girmiş olabileceğini araştıran az sayıdaki kişiden birisidir. Bickerton “Sanırım bazı insanlar, gitgide zekâları artan atalarımızın … Devamını oku…

Roland Breton – Dünya Dilleri Atlası

Kitap Adı: Dünya Dilleri Atlası Yazar: Roland Breton Yayıncı: NTV Yayınları Sayfa Sayısı: 80 Dünyada 6000’den fazla dil birarada yaşıyor. Nerelerde, ne zamandan beri, kimler tarafından konuşuluyorlar? Aralarında kurdukları ilişkiler neler? Dünya Dilleri Atlası bu sorulara açık ve yeterli cevaplar vermeyi amaçlıyor. Yalnızca coğrafi, tarihsel, demografik dağılımlarını değil, aynı zamanda bu olguların jeopolitik oyunlar içindeki … Devamını oku…

Berke Vardar – Dilbilimin Temel Kavram ve İlkeleri

Kitap Adı: Dilbilimin Temel Kavram ve İlkeleri Yazar: Berke Vardar Yayıncı: Mutlilingual Yabancı Dil Yayınları Sayfa Sayısı: 184 Bu yapıtta, dil olgularına ilişkin incelemelerde göz önünde tutulması gereken temel nitelikli dilbilim kavramlarıyla ilkelerini sunmayı amaçlıyoruz. Bunların bağlandığı akımlarla yöntemlerin oluşum ve gelişimini de belirterek çizmeye çalıştığımız genel çerçeve, olanaklı durumlarda, değişik kuramların birbirini bütünleyici katkılarından … Devamını oku…