Rıza ZELYUT – Dersim İsyanları ve Seyit Rıza Gerçeği

Dersim isyanları ve Seyit Rıza gerçeği Kitap Kapağı Dersim isyanları ve Seyit Rıza gerçeği
Rıza Zelyut
Dersim Revolt, Tunceli İli, Turkey, 1937-1938
Kripto Yayınları
2010
391

Devletin 7 yıl boyunca Dersim'e gönderdiği barış elçilerine İsyancıların yanıtı ne oldu? - Bölgedeki isyancılar ve aşiret ağaları toprak reformuna ve cumhuriyetinin yeniliklerine neden karşı çıkıp silaha sarıldılar? -

Dersim'de 33 mehmetçik şehit edildiğinde Atatürk'ün tepkisi ne oldu? -

 Atatürk'ün sağlığındaki birinci İsyan bastırılırken sadece Cumhuriyete karşı olan aşiret reisleri ve derebeyleri hedef alınırken, ölmesine aylar kala gerçekleşen ikinci isyanda Başbakan Celal Bayar'ın tutumu nasıl oldu?

 - İsyanlarda İnönü'nün rolü… - Kürtçülük adına ayaklanan Seyit Rıza, yakalandıktan sonra neden atalarının Horasan'dan gelen Türkmenler olduğunu söyledi? - Dönemin komünistleri Dersim'de çıkan isyanlara gerici bir ayaklanma derken neyi esas gösterdiler - Seyit Rıza'nın akıl hocalarından Nuri Dersimi Türklere sırtlan ve çakallar ırkı diyerek Kürt gençlerine nasıl bir yemin ettirdi? - Dersim isyanlarının bugünkü bölücü terörle benzer tarafları nedir? - Seyit Rıza neden Atatürk'ün haberi olmadan asıldı? - 1930'lu yılların sonundaki Dersim olaylarını ülke gündemine taşımakla ne hedefleniyor?


! ! ! KIRIK LİNK BİLDİR VEYA KİTAP İSTEMEK İÇİN TIKLAYIN !!!


Yorum yapın